За нас

: Exide Batteries.

Exide Batteries - First name in Batteries

Exide technologies group USA е американска компанија – основач, пионер во иновација и производство на акумулатори во Светот.Основана е во далечната 1888 година од светски познатите научници Томас Алфа Едисон и В.В. Гибс.Името Exide е дело токму на овие научници кои кога ја создале првата кутија која складира енергија ја нарекле EXcellent oxide или подоцна EXIDE.Од тогаш па до денес Exide е носител на светската акумулаторска индустрија. Со операции во 88 земји и над 15000 вработени “Exide technologies” е најголем производител на акумулатори и индустриски батерии во светот.Богатата историја во Америка му овозможи да создаде и светска доминација.”Exide technologies group”е сопственик на престижните светски брендови :

 • • Battronic (Canada), BIG (UK)
 • • Sonneschein (Germany)
 • • Sonnak (Norway)
 • • Tudor (Spain)
 • • Ceac (France, Fiat Group), Fulmen batteries
 • • Deta (Germany )
 • • GNB Technologies (US)

Со над 5000 производи и 53% од пазарот Exide е прво име во иновација, дизајн, производство и маркетинг на акумулатори во светот.

Exide во соработка со најголемите светски автомобилски групации е иноватор на AGM (absorbet glass metal) технологијата, Спирал, ГЕЛ, и најновата и најазначајна за автомобилската индустрија START-STOP технологија со која направи чекор понапред во светската историја на акумулатори.

Exide акумулаторите се користат како ОЕМ прва, оригинална инсталација кај следните произведувачи на автомобили и товарни возила : VW, Audi, Seat, Porsche, Fiat, BMW, Alfa Romeo, Renault, Toyota, Ford, KIA motors, Peugeot, JEEP, Mazda,Volkswagen, Iveco, Volvo Trucks, Scania, JCB, Claas,John Deer, MAN... итн.

Прозводството на акумулатори во Европа е поделено во 6 фабрики :

 • • Италија – Exide batteries Original
 • • Германија – DETA и Sonnenschein
 • • Франција - Fulmen
 • • Шпанија – Tudor
 • • Полска – Centra
 • • Норвешка – Sonnak

Сите акумулатори се сертифицирани како ОЕМ(original equipment matching) оригинални резервни дело со што се единствени на пазарот на акумулатори во Европа.

Exide technologies group е поделен на 2 засебни бизнис сегменти:

 • • Transportation unit : Задолжен за првично оригинално вградување во автомобилските производители и пост проджа на резервни ОЕМ акумулатори за автомобили(конвенционални и Старт-Стоп), Лесни и тешки товарни возила, агро механизација, електрични возила, вилушкари, градежна механизација, пловни возила, камп приколки и специјални возила(воени, полиција, Амбулатни)
 • • Industrial unit : Задолжен за оригинално вградување и постпродажба на резервни за communication, alarms, solar systems, uninterruptible power supplies for power plants, telecommunications, railways and military equipment (Stationary).

Следејки и служејки им на светските лидери во производство на автомобили, товарни возила специјални апликации Exide го определи светскиот пат на акумулаторската индустрија !!!

Се користат најнови технологии во производството на акумулатори:

 • • Со течен електролит Ca - Ca
 • • AGM
 • • AGM со спирални келии
 • • GEL
 • • VRLA

Exide акумулатори се присутни во Македонија од 2008 година.

Exide Италија

Exide batteries

Фабриката во Италија, која е една од најзначајните во Европа, се наоѓа во Romano di Lombardia (Bergamo), каде што се основани и лаборатории за истражување и развој. Таму е развиена технологијата "expanded metal", која што сега се користи во сите Exide фабрики, како и STS технологијата (Sealed Technology Safe), која што ја користат автомобилските индустрии како: Fiat, BMV, General Motors, PSA, VV, Renault...

Значајни проекти се започнати и иницирани во областа на електричните возила, каде што Exide е светски лидер. Exide Italy има соработувано и со престижните универзитети од Болоња и Торино за развој на технологијата "Dryfit Drysafe". Веќе неколку типови на хибридни и електрични возила се опремени со овој тип на технологија.

БАТЕРИ ЕВОЛУШН - Exide Македонија

"БАТЕРИ ЕВОЛУШН" Дооел е ексклузивен увозник и дистрибутер на "Exide technologies group" за Р.Македонија.

Адреса: Ул."3та Македонска ударна бригада" бб, Комплекс "Раде Кончар", Општина Аеродром, 1000 Скопје

Email: contact@exide.mk | manager@exide.mk

Тел. 078/31-22-20, 078/31-22-19

Сподели со пријателите